Welke stappen kun je nu het beste zetten om na de coronapandemie succes te hebben?

⏱️ geschatte leestijd: 5 minuten

Sommige gevolgen van de coronapandemie zullen nog jaren voelbaar zijn, het uitstellen van plannen valt daar gelukkig niet onder. Sterker nog, uit nieuw onderzoek blijkt dat 80% van de leidinggevenden zegt dat hun organisatie van plan is om de komende 18 maanden grote stappen te zetten, zoals de acquisitie van een bedrijf, het afstoten van een bedrijfsonderdeel, de lancering van een nieuw bedrijfsmodel of de automatisering voor belangrijke bedrijfsprocessen.

Om te weten te komen hoe executives de toekomst zien en wat hun plannen zijn, heeft MIT Technology Review Insights enquêtes en/of diepte-interviews gehouden met meer dan 300 Finance-professionals en C-level managers over de hele wereld, verspreid over meer dan tien sectoren.

Dit zijn de 3 belangrijkste resultaten: 

Toenemende investeringen in technologie 
Executives zijn optimistisch over de toekomst van hun bedrijf. 39% heeft al een grote stap gezet en 27% overweegt een grote stap te nemen in 2021. Slechts 12% van de executives is van plan “in te krimpen om te overleven”. De belangrijkste stappen waar bedrijven op focussen zijn investeringen in technologie (60%), gevolgd door het doorvoeren van structurele veranderingen (47%), migratie van IT naar de cloud (46%) en een fusie of acquisitie (39%).

Als we de antwoorden uitsplitsen naar regio, dan staat de toename van investeringen in technologie op nummer 1 in Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Azië-Pacific. Het is ook de eerste keuze voor grote organisaties (vanaf 1 miljard US$) en middelgrote bedrijven (minder dan 1 miljard US$).

En waar zullen deze organisaties specifiek in investeren?

De lijst wordt aangevoerd door technologie om voorspellende analyses mee te maken om zodoende de operationele efficiency te verbeteren. Bedrijven willen ook met nieuwe cloudgebaseerde oplossingen gaan werken om:

Nieuwe productmogelijkheden beter te kunnen beoordelen (45%);
Security en compliance te automatiseren (42%);
Met een centrale databron te werken ten behoeve van Finance (41%);
Het financial closing proces te automatiseren (39%);
Functies zoals Finance en HR te kunnen koppelen (36%);
Scenariomodellen te optimaliseren (33%);
Nieuwe businessmodellen om cashflow te verhogen en kosten te verlagen.

Nieuwe bedrijfsmodellen om geld binnen te halen en kosten te verlagen
Van de bedrijven die in 2021 van plan zijn grote stappen te zetten, wil 4 op de 5 bedrijven nieuwe bedrijfsmodellen invoeren. Hun belangrijkste redenen zijn: 

Kostenbesparingen (53%);
Veranderen in de manier waarop producten en services verkocht worden (52%);
Onderzoeken/aanboren van nieuwe markten (50%);
Het reorganiseren van resources (44%);
Een nieuwe toepassing vinden voor een bestaand product (39%);
De lancering van een nieuw “as a service” model (37%);
Verbeteren van customer experience (35%).

Vooral grote organisaties vinden kostenbesparing belangrijk (70%). 42% van de midmarket bedrijven denkt er ook zo over. Uitgesplitst naar regio vindt 63% van de bedrijven in Azië-Pacific kostenbesparingen belangrijk, gevolgd door EMEA (56%) en Noord- en Zuid-Amerika (50%).

Natuurlijk heeft elk plan zo zijn uitdagingen. Wanneer we kijken naar het maken van business plannen, is de grootste uitdaging budget. 44% van de ondervraagden zegt dat budget het grootste obstakel vormt voor het bereiken van succes. Andere punten van zorg die genoemd werden, waren security risico’s & compliance (13%) en ontbrekende vaardigheden en gebrek aan processen (15%). 

Minder risico door automatisering
Hoewel men te maken heeft met beperkte budgetten, is de rol van moderne applicaties een belangrijke factor voor CFO’s en andere leidinggevenden bij de overweging van hun plannen.

Fusies en overnames zijn bijvoorbeeld niet zonder risico. Geleidelijke organisatorische veranderingen kunnen handmatig worden afgehandeld, zoals het toevoegen van twee nieuwe salarisadministrateurs aan het systeem. Een bedrijfsovername kan er echter voor zorgen dat er veel mensen ineens toegang krijgen tot de financiën. Dit kan ertoe leiden dat een ERP-systeem blootgesteld wordt aan enorme risico’s, hetzij door menselijke fouten of kwaadwillige opzet zoals fraude. Wanneer organisaties[hk5]  daarentegen werken met geautomatiseerd risicobeheer, dan kunnen ze een overname met meer vertrouwen managen. 

Zelfs voor bedrijven die zich richten op kostenverlaging en optimalisatie van middelen, zijn cloudtoepassingen essentieel om de gestelde doelen te behalen. Algoritmes voor Machine Learning die leren van grote datasets, kunnen bedrijven bijvoorbeeld helpen veelvoorkomende handelingen te automatiseren (bijv. het matchen van facturen) en de nauwkeurigheid te verbeteren. Hierdoor zijn minder handmatige handelingen nodig en kan voldaan worden aan de wereldwijde regelgeving voor financiële en data governance.

Naarmate meer functies, zoals financiële afsluiting en financiële rapportage, worden geautomatiseerd, zullen werknemers ook geen tijd meer besteden aan repetitieve taken. Hierdoor sluit je menselijke fouten uit en komt er tijd vrij voor meer analytische taken die uiteindelijk leiden tot betere besluitvorming.

Cloudapplicaties zorgen ervoor dat organisaties makkelijker kunnen veranderen
De onderzoeksresultaten van MIT ondersteunen het feit dat cloudapplicaties helpen bij het ondersteunen van wereldwijde gezondheidseisen. Toen er ineens zoveel mogelijk thuisgewerkt moest worden en diverse services niet meer werkten, werd duidelijk dat cloudapplicaties onontbeerlijk zijn voor de continuïteit van omzet en kostenbesparingen, dankzij hun flexibiliteit, schaalbaarheid real-time mogelijkheden.

Cloudapplicaties kunnen helpen bij het plannen en modelleren van de veranderingen die nodig zijn nu de wereld weer aan het herstellen is.

Dit artikel is geschreven door Emma Hitzke, Senior Product Marketing Director Emerging Tech. 

Download hier het complete rapport van MIT Technology Review Insights