Internationale Vrouwendag 2021: Een brief aan mijn jongere ik

⏱️ geschatte leestijd: 2 minuten

Door: Charlotte Adelgaard

Hey jij daar! Ja jij – jongere Charlotte! Jij die in je jonge jaren post bezorgt in de stad met je beste vriend. Dat waren nog eens mooie tijden en je hield van je bijbaantje. Je deed goed werk met mensen die je graag mocht, en dat gaf je plezier. Terugkijkend op mijn jeugd kan ik nu zeggen dat dit iets is waar jij – mijn jongere ik – de komende 20 jaar trouw aan zal blijven. Daar mag je trots op zijn. Trouw zijn aan jezelf zal je helpen je carrière en je beslissingen te sturen. Net als eerlijk, aardig en oprecht zijn.

Inspiratie
Ik wil in alle eerlijkheid en oprechtheid iets tegen je zeggen, zonder onaardig te willen klinken. “Het zal niet altijd gemakkelijk worden. Daarmee zeg ik niet dat het alleen maar hard werken zal zijn. Ik wil je wel waarschuwen dat je voor de meeste dingen die de moeite waard zijn, hard moet werken. Ik bedoel ook dat de kansen zich soms tegen je zullen keren. Maar dat zie je pas later in je leven. Omdat het leven zoals je het nu kent, draait om eerlijk en gelijk zijn ten opzichte van anderen. Omdat respect, gelijkheid, het leveren van een bijdrage en onderdeel zijn van een community nu belangrijk voor je zijn. Dat zijn de waarden waarmee je bent opgegroeid en waarvan je gelooft dat ze universeel gedeeld moeten worden. En dat is ook waar het in je werk om draait. Daarom zeg ik je, als je weet wat je wilt; wees dan niet bang erom te vragen. Want kijk maar in je laatste schoolrapport waarin staat: ‘Charlotte gaat haar eigen weg… en zal altijd opkomen voor wat zij denkt dat juist is’. Onze held Ruth Bader Ginsburg (RBG) zou daar trots op zijn!”.

Verwachtingen
Maar hoeveel ik ook van RBG en haar baanbrekende genialiteit houd, ze is een inspirerende uitzondering. Wat ik daarmee bedoel? Nou, of je het leuk vindt of niet, de verwachtingen die men van ons heeft zijn hoger. En dan bedoel ik niet alleen van jou en mij. Ik bedoel de verwachtingen die men heeft van vrouwen. Er wordt van ons verwacht dat we perfecte dochters, zusters, collega’s, leiders, vriendinnen zijn en misschien ook echtgenotes of moeders zijn. Of dit allemaal tegelijk! Maar dit allemaal perfect willen doen is uitputtend en bijna onmogelijk voor de meesten van ons. We kunnen ons laten inspireren door vrouwen als RBG, maar je moet de lat onrealistisch hoog leggen voor jezelf.  Dus: blijf trouw aan wat je echt wilt. Probeer niet te denken aan zaken waarin je niet uitblinkt (of te luisteren naar degenen die dat benadrukken) en concentreer je op wat je wilt bereiken. Je kunt niet overal tegelijk zijn en je kunt niet alles hebben. Dat is niet erg. Als je luistert naar wat jij echt wilt, zul je een gelukkiger mens en een betere leider zijn. 

Kernwaarden
En ja, ook al hecht je nu waarde aan je onafhankelijkheid en de controle die je hebt over je eigen wereld, je zult je aangetrokken voelen tot het leiden van mensen. Je zult niet altijd leiders hebben die jouw kernwaarden delen – vriendelijkheid, empathie en dingen samen doen. Toch zullen deze waarden de sleutel zijn jouw leiderschapsstijl. Natuurlijk zul je resultaatgericht zijn en in staat zijn moeilijke beslissingen te nemen. Maar mijn advies is: blijf dichtbij jezelf en creëer een cultuur van vriendelijkheid en respect binnen je teams. Dan blijf je gelukkig. En als je anderen hetzelfde ziet doen, koester en voedt het dan. Want in de bedrijfswereld wordt het nog vaak aangezien voor zwakte. Dat is het niet. Het is een van je sterke punten.

Nu vind je misschien dat ik een nogal somber beeld schets van je toekomst als vrouw in het bedrijfsleven. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar je zult een fantastische reis maken die veel voldoening geeft. En raad eens: het wordt beter. Dingen beginnen eerlijker te worden. Dat komt door de vele jonge vrouwen die net zoals jij trouw blijven aan zichzelf (en ook door de vele collega’s die je daarbij ondersteunen). Misschien weet of voel je het nu nog niet, maar jouw positiviteit en energie helpen de weg vrij te maken voor andere jonge vrouwen. Dus wees jezelf en vergeet me niet te schrijven op Internationale Vrouwendag. 

Dit artikel werd geschreven door Charlotte Adelgaard, Vice President CX WE bij Oracle en werd geschreven in het kader van Internationale Vrouwendag op 8 maart 2021.